Brandbeveiliging

Brand ontstaat vaak op een onverwacht moment. Als je ligt te slapen of wanneer je niet thuis bent. Het klinkt misschien cliché, maar bij brand kan snel handelen echt levens redden. Het is dus van belang om je woning brandveilig te maken. Brandbeveiliging is op de delen in 2 categorieën; branddetectie en brandblussers. 

Branddetectie

Het meest bekende branddetectie apparaat is de rookmelder. De meeste rookmelders werken op batterijen, maar vooral in nieuwbouwwoningen zie je steeds vaker rookmelders die aangesloten worden op het lichtnet. Een rookmelder detecteert rook en geeft vervolgens een luid alarmsignaal af. Rook is heet en stijgt daardoor altijd op, daarom worden rookmelders over het algemeen aan het plafond bevestigd. Het is belangrijk om op elke verdieping een melder te plaatsen. Ook is het verstandig om de melder bijvoorbeeld niet boven het fornuis op te hangen, omdat de melder daardoor een vals alarm kan geven.  Hoewel koolstofmonoxide niet direct iets met brand te maken heeft vind ik het toch belangrijk om hier de koolstofmonoxidemelder te noemen. Koolstofmonoxide is een geurloos, kleurloos en vooral dodelijk gas dat vrijkomt bij niet volledige verbranding van fossiele brandstoffen. De oorzaak is vaak een geiser, gaskachel of cv-ketel. Het is daarom aan te raden om in de ruimtes waar deze apparaten staan een koolstofmonoxidemelder te installeren. Koolstofmonoxide heeft dezelfde dichtheid als lucht. Dat klinkt ingewikkeld, maar het betekend gewoon dat koolstofmonoxide zich gelijkmatig door de ruimte verspreid. Het wordt hierom aangeraden om de melder in de slaapkamers op te hangen ter hoogte van het nachtkastje en in andere ruimtes op ongeveer 1,5 meter hoogte. 


Brandblussers

Wanneer de brand nog klein is, is deze in sommige gevallen nog zelfstandig te blussen. Dit kan met behulp van brandblussers of een blusdeken. Een blusdeken kan over een kleine brand gegooid worden waarna de brand geen zuurstof meer krijgt en uit zal gaan. Ze zijn gemaakt van een materiaal dat niet in brand kan vliegen. Een blusdeken is klein en past in een keukenla of keukenkastje.  Er zijn ontzettend veel verschillende soorten brandblussers. Onder andere poederblussers, schuimblussers en CO2 blussers. De beste keuze voor in huis is de schuimblusser. Met de schuimblusser zijn bijna alle branden te blussen, ook een vlam in de pan, een elektrisch apparaat dat vlam vat en zelfs een persoon. Bovendien laat een schuimblusser relatief weinig schade achter. Een goedkoper alternatief is de poederblusser. Met de poederblusser kun je ook nagenoeg elke brand blussen. Een poederblusser laat echter enorm veel schade achter. Hoewel brandbeveiliging ontzettend nuttig is, blijft het belangrijk om in geval van brand zo snel mogelijk 112 te bellen.

Tip: Novisec in Limburg.Tags:
430 Woorden

Over ons

Blog over beveiligingssystemen Hey, mijn naam is Frits! Ik kan je vertellen dat ik mij al van jongs af aan erg heb geïnteresseerd in beveiligingssystemen. Dit is dan ook de reden dat ik er behoorlijk wat van af weet. Want beveiligingssystemen kennen een ontzettend breed toepassingsgebied. Ze worden gebruikt door particulieren, maar ook door ondernemers en bijvoorbeeld gevangenissen. Het is een interessant onderwerp, want het gaat over techniek. Hier hou ik van, en ik kan hier goed over schrijven. Vandaar dat ik je ga proberen enthousiast te maken voor dit onderwerp. Hopelijk lukt mij dit ook! In ieder geval wens ik je ontzettend veel plezier met het lezen van de tekst!

Zoeken

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Brandbeveiliging
16 maart 2018
Brand ontstaat vaak op een onverwacht moment. Als je ligt te slapen of wanneer je niet thuis bent. Het klinkt misschien cliché, maar bij brand kan sne